Tony Schrijft

Stroomhek

augustus 6, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column 6 augustus 2019

Stroomhek

Wat is er met je aan de hand als je rond je erf een hek laat bouwen van twee meter hoog en het ook nog onder stroom zet?

Dan ben je in ieder geval bang. Een stevig hek, daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen, maar die stroom erop? Dat gaat erg lijken op een eng kamp. De volgende stap is een wachttoren op iedere hoek. Zoeklichten kan ook nog.

In Middelbeers bouwt de bekende Dakarcoureur Jan de Rooy zo’n hek met stroom en al. De buurt is om allerlei redenen kwaad. Het is een natuurgebied waar de rallyrijder ook al fors tekeer is gegaan om een brede oprit aan te leggen. En het hek is illegaal, maar dat vindt de gemeente geen punt ‘omdat de vereiste vergunning toch wel zou worden verleend’. Anders gezegd: met geld en een grote mond kom je een heel eind, het Trump-concept in de natuur van Middelbeers.

Jan de Rooy ken ik niet. Maar zou het kunnen zijn dat er enige onachtzaamheid of een gevoel van onaantastbaarheid in zijn karakter is geslopen door jarenlang de Dakarrally te rijden? Ik heb daar wellicht een aanwijzing voor.

Na veel protesten is die Dakarrally uit Afrika verhuisd naar Peru. Ik was op reportagereis in Mali toen enorme trucks als van Jan de Rooy nog door de woestijn raasden. In Gao was die dag de finish. Gao had geen stroom, maar plotseling flitsten grote schijnwerpers aan: voor de aankomst begonnen enorme aggregaten te loeien. De rally had alles bij zich, ze kochten nog geen ei in Gao en alles, inclusief de aggregaten verdween daarna weer in stofwolken. Laat hier dan wat gereedschap achter, vroeg Gao. Maar zelfs dat niet, de arme bevolking was slechts decor.

Rallyrijders als Jan de Rooy vonden dit kennelijk normaal. Als je zo achteloos door een arm land ragt, ga je je kennelijk superieur wanen. En zet je in Middelbeers stroom op je hek.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer