Tony Schrijft

Je eigen koe

augustus 22, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 22 augustus 2019

Je eigen koe

In de krant klonk veel instemming door: je kunt bij veeboer Berend te Voortwis de koe aanwijzen bij wier biefstukjes je een aantrekkelijke malsheid vermoedt. Als er voldoende vleeseters ook zo over denken, wordt de koe geslacht.

De foto maakte het allemaal nog erger: de tevreden boer met daarnaast een koe met grote trouwe ogen die om erbarmen vragen.

Ik denk niet dat ik het enthousiasme over deze persoonlijke band met het nog levende vlees kan delen. Het is goed om te weten waar het vlees vandaan komt; niet ver weg, niet uit een maffioos land. De koe zelf wil ik echter niet persoonlijk kennen. Je hoort hem nog prachtig loeien, en dit is ervan over op je bord.

Ik ben wel eens in een visrestaurant geweest met een aquarium vol prachtige forellen. Je kon je eigen forel aanwijzen die de kok er met een schepnetje uithaalde. De vis keek je dan aan met grote ogen vol onbegrip: waarom ik?

Zou het lafheid zijn? Je wilt niet weten dat je vlees een deeltje van een heuse koe was. Maar dat is onzin: als ik een lendelapje oppeuzel heb ik het sterke vermoeden dat deze koe inmiddels dood is. En als het half-om-half-gehakt idioot goedkoop is, kun je het beter laten liggen in het kiloknallervak. Maar ik hoef geen oriënterend voorgesprek met de te slachten koe te hebben, waarna zij in spanning afwacht of ik haar echt gaan opeten.

Ik heb ook nooit goed kunnen begrijpen dat er mensen zijn die hun eigen kippen slachten en gelukzalig toebereiden. Maar ook in de kippensector floreert die persoonlijk band. Er is al een kippenboer bij wie je een kip kunt aanwijzen die veel kurkuma in zijn vreten krijgt, waardoor zijn vlees feestelijk oranje kleurt. Heel gezellig op Koningsdag.

Ik ben geen vegetariër, ik ben zeker niet tegen slachten, maar wel tegen dit weeïge gedoe eromheen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer