Tony Schrijft

Hufters

augustus 13, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column 13 augustus 2019

Hufters

Verkeershufters zijn schimmige mensen die vaak in de krant staan, maar die je nooit spreekt. Zij stellen zich niet als zodanig aan je voor, ‘ik ben een verkeershufter, aangenaam’. Zelf ben ik ook niet bevriend met een bumperklever. Zeker weten doe je dat niet: zo op het oog beschaafde mensen worden kennelijk woestelingen als ze eenmaal achter het stuur zitten.

In de samenleving is macht en invloed slecht verdeeld, maar op de openbare weg beschikt iedereen over dezelfde machtsmiddelen. Het traditionele beeld van een aso is een kaalgeschoren rabauw met de petklep naar achteren. Maar ook keurige dames en heren zitten in hun leaseauto kennelijk hun vastgelopen carrière te compenseren of allerlei opgekropte woede op het gaspedaal te verhalen. Het zal daarom ook zijn dat de autoaso graag de middelvinger opsteekt om zijn succesvolle onbehouwenheid te vieren: hier en nu ben ik de baas.

De politie wil de jacht op verkeershufters gaan intensiveren, in vijf jaar is het aantal lompe incidenten verdubbeld tot 6340 in 2018. Het gaat om de fanaten die met hoge snelheid rechts inhalen. Heel vervelend gestoord is de bumperklever. Het meest angstaanjagend zijn de driftkoppen die zich erop voorbereiden dat ze wel eens iemand de hersens inslaan. Daartoe begeven zij naar een goed gesorteerde ijzerwarenspeciaalzaak. Welke koevoet ligt het lekkerst in de hand: dat is voor de ware hufter een belangrijke afweging.

Volgens het ideaalbeeld van de politie is het verkeer een harmonisch samenspel, ‘je moet elkaar iets gunnen’. De ergste hufters zijn doorgaans geen vrienden van het afgewogen woord; ‘gunnen’ kennen ze zeker niet.

De verkeershufter heeft ook iets fascinerends: dat dit soort onuitstaanbare types écht bestaan. Dan wil je ook wel eens eentje zien, maar graag op afstand.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer