Tony Schrijft

Bischopsbeuk

augustus 3, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 3 augustus 2019

Bisschopsbeuk

Het zijn al onzekere tijden. Maar hoe moet het verder met ons moreel kompas en maatschappelijk houvast nu zelfs de bisschop van Den Bosch een klandistiene houthakker blijkt te zijn?

In de tuin achter het bisschoppelijk paleis zijn tot ontzetting van de buurt twee grote haagbeuken omgelegd. Midden in de nacht, ook dat nog. Aan dat tijdstip herkennen we altijd weer de laagheid van de daad: de duisternis als dekmantel voor illegale activiteiten.

Dat gemeenten imposante bomen omhakken zijn we in Brabant zo langzamerhand wel gewend. Allerlei wethouders wrijven zich vergenoegd in de handen bij het vooruitzicht van het geknetter van de kettingszaag. Nee, het had niet gemogen, helaas, een misverstand, en meestal ook: een communicatiefout. Maar een knappe kerel die de boom weer rechtop zet. Dat is ook het bevredigende voor de illegale kappers: er is niets meer aan te doen.

Nu zal bisschop De Korte niet persoonlijk en in vol ornaat de hakbijl hebben geslepen. Hoewel dat wel een fascinerend beeld is: de prelaat, geheel in het paars, die stiekem en terwijl de hele stad nog vredig slaapt, de bijl, met een kruisje op de steel, uit het bisschoppelijke schuurtje haalt. Of wellicht zelfs de diocesane kettingzaag, want hier en daar probeert de kerk de moderne tijd een beetje bij te houden.

Het bisdom ontkent trouwens dat het midden in de nacht is gebeurd, het was zeven uur in de morgen. In bisschoppelijke kring vinden ze het heel vervelend dat het zo is gegaan. Niemand heeft er aan zoiets als een kapvergunning gedacht en de wortels van de beuken drukten de tegels van de parkeersplaats omhoog.

Het bisdom heeft zichzelf al vergiffenis geschonken met het excuus dat het allemaal ‘geheel ter goeder trouw was’. In de biechtstoel loopt het dan doorgaans met een sisser af.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer