Tony Schrijft

Beurtbalkje

augustus 17, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 17 augustus 2019

Beurtbalkje

Omdat mijn nijvere ouders het ook al waren, ben ik Nederlander. Ik heb er helemaal niets voor gedaan. Vlak na mijn geboorte en nog vóór ik mijn eerste brilletje opzette, hoefde ik niet te weten hoe lang de Afsluitdijk is of wat een beurtbalkje is. Deze hilarische voorbeeld komen steeds weer aan bod als wij, Nederlanders-van-geboorte, ons vrolijk maken over het examen dat vreemdelingen moeten afleggen voor ze helemaal bij onze soort mogen horen. Op de klimmende schaal van idiotie scoort vooral dat beurtbalkje goed: de meeste Nederlanders hebben er nog nooit van gehoord. Het is het tot voor kort naamloze ding waarmee je bij de kassa in de supermarkt je boodschappen afbakent.

Kun je alleen via dat beurtbalkje een echte Nederlander worden? Volgens het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid is het onzin. De lengte van de Afsluitdijk en het beurtbalkje zijn nooit een vraag geweest in het inburgeringsexamen. Maar omdat onze overheden ook wel eens jokken (dat lees je tenminste in de krant) wil ik het ook navragen bij een nieuwe ingeburgerde. Iedereen die ik goed ken is Nederlander van geboorte. Maar dan schiet me de Iraanse te binnen die onlangs met de zoon van vrienden is getrouwd. Ze weet, het is werkelijk een schande, nog steeds niet hoe lang de Afsluitdijk is, maar ze heeft wel de vraag beantwoord hoe oud Nederland is. Dat weet ik weer niet. Over dat beurtbalkje ben ik maar niet eens begonnen.

Als je dan veel meer weet over ons land dan wijzelf, volgt de naturalisatie. De nieuwe landgenoot zweert al onze vrijheden en rechten te respecteren. Dat hebben wij ook nooit hoeven zweren; het resultaat zie je iedere dag om je heen.

Wie helpt jou als je in Nederland komt?’ is wel een echte examenvraag. Hoeveel Nederlanders weten het juiste antwoord?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer