Tony Schrijft

Beieren

augustus 8, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 8 augustus

Beieren

Sinds mensenheugenis worden er geen klokkentorens meer gebouwd. De klagers die steeds weer het beieren willen verbieden, zijn er dus gaan wonen toen die klokken er al hingen. Voor wie er niet tegen kan, zijn er in ons land heel veel plekken om beierloos te wonen. Wellicht klept dan, zoals Guido Gezelle al dichtte, het angelus in de verte, maar dat moet als lokroep van het verleden toch te verdragen zijn.

Soms is er een pastoor die zijn klokken steeds vaker en vooral vroeger laat beieren. In Tilburg hebben we de legendarische Harm Schilder gehad. Hij kon nog weer beter jennen dan bidden, tot de Raad van State besloot dat Harm zich pas vanaf half acht ‘s morgen mocht uitleven met zijn klokken.

Iemand in Drunen begon vorig voorjaar een actie ‘Stop de klok’. Waarna de pastoor bijna verontschuldigend uitlegde dat er door de griepgolf meer uitvaarten met bijbehorend gebeier waren geweest. Sorry namens de betreurde doden.

In Woerden wil nu weer iemand verbieden dat de kerkklok ieder kwartier slaat omdat iedereen tegenwoordig op zijn mobieltje kan zien hoe laat het is. De telefoon als de natuurlijke opvolger van de kerkklok. Ik ben daar heel erg tegen; beierende klokken zijn een mooie constante factor in onrustige tijden. Het eeuwigheidsgeluid. Op zondagmorgen lukt het al die kerkklokken niet om mij ter kerke te lokken, maar het klinkt geweldig. En bij de dodenklok vragen wij ons thuis altijd af om wie het gaat.

Vorig jaar was er een actie om overal de kerkklokken te luiden tegen de opwarming van de aarde. Ik was daar niet voor: kerkklokken mogen niet gebruikt worden om een maatschappelijke protest te begeleiden. Ze klinken zo eerbiedwaardig omdat ze neutraal zijn. Anders worden de oude klokken ook misbruikt om te vieren dat het boerkaverbod is ingegaan.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer