Tony Schrijft

Oratorisch vuur

juli 2, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 2 juli 2019

Oratorisch vuur

Gezagsdragers waken ervoor precies te zeggen wat ze bedoelen, want dat geeft gedonder. Daarom hebben ze speechschrijvers in dienst. Kreukvrije hovelingen die alle woorden eerst met lauw water afspoelen voor ze iets op papier durven te zetten. De autoriteit draagt die slappe hap dan keurig voor. Waarbij hij woorden weglaat waar hij zelf enigszins van op kijkt. Daarom staat boven zo’n speech altijd het alles afdempende zinnetje: Het gesprokene geldt. Dus als in de tekst ‘verdorie’ staat en hij maakt dan ter plekke ‘jeetje’ van, dan telt alleen ‘jeetje’.

Tegen deze schichtige achtergrond vond ik vorige week de felheid heel bemoedigend waarmee de commissaris van de koning in Brabant, Wim van de Donk de kachel aanmaakte met de geringe effectiviteit van justitie en politie. Sleutelwoorden: ‘Criminelen lachen zich rot’.

Die durft, dacht ik bewonderend. Meteen begon het rumoer, in de krant en bij de politie. Prompt twitterde de commissaris zijn ‘waardering voor de harde werkers in het blauw’. Want dat het hele apparaat verroest ligt niet aan de dienders, maar aan het systeem.

En toen? Toen zette de provincie, geschrokken van alle reacties, een suffe, afgesabbelde versie van de speech op de website, waarin de criminelen zich allang niet meer rot lachten. Ditmaal gold het gesprokene dus niet. Ook werd een woordvoerder op pad gestuurd om te sussen dat de woorden ‘wat te hard waren gezegd’. Woordvoerders hebben als specialisme dat ze achteraf komen uitleggen hoe iets is bedoeld. Meestal blazen zij dorre stofwolken uit, maar nu was er een leuk zinnetje bij: ‘Wim had het oratorische vuur gekregen’.

Eindelijke had de commissaris dus alle ketenen van zich afgeworpen. Als hij weer het woord neemt, laten wij dan allen scanderen: ‘Oratorisch vuur, oratorisch vuur!’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer