Tony Schrijft

Opa gans

juli 25, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column 25 juli 2019

Opa gans

Onrust in Schijndel: onder een bezorgde petitie zijn in betrekkelijk korte tijd al bijna 600 handtekeningen gezet. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Komt er een windmolen? Een Polenhotel? Wat hoort nog meer thuis in het woelige rijtje eigentijdse opwindingen? Een mestfabriek wellicht? Is er een steile pastoor die hoopt hoog in de hemel te komen door met iedereen ruzie te maken? Nee, het is onmiskenbaar veel erger: opa gans (minstens 26 jaar) en zijn familie dreigen uit hun dierenparkje te worden gezet. ‘Geluidsoverlast!’. Tenminste volgens omwonenden die naar de gemeente zijn gestapt.

Gemeentes zijn heel alert op assertieve burgers: die moet je bedwelmen met heel veel inspraak, anders geeft dat allerlei tijdrovend gedonder. Vroeger kon je als wethouder de mensen nog sussen door te beloven: wij nemen het mee. Niemand vroeg: waarheen dan wel? Die tijd is helemaal voorbij.

Dus probeert de gemeente Schijndel de ganzen, waaronder die oude, over te plaatsen naar een ander dierenparkje. Dat moet dan ergens in onbewoond gebied liggen, of in een wijkje waar de mensen met vertedering luisteren naar het krakende gakken van een bejaarde gans.

De zeshonderd ondertekenaars vinden het gezeur: de dieren moeten blijven. Omdat ze er horen. Waar bijkomt dat opa gans in zijn lange leven al genoeg heeft meegemaakt: zijn vrouwtje is opgevreten door een vos, hij bijna. Een trauma dat ons aller respect verdient.

Een mooi eigentijds dilemma: moet iedereen die ergens last van heeft op zijn wenken worden bediend?

Ze zouden er, als ik een handreiking mag doen, in Schijndel uit kunnen komen door af te spreken dat er geen nieuwe ganzen komen als de huidige familie rustig uitsterft. Maar dan loop je de kans dat een onverlaat dat proces gaat versnellen. Het zijn onzekere tijden.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer