Tony Schrijft

Loktieners

juli 4, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 4 juli 2019

Loktieners

Steeds als de krant weer schrijft over loktieners, hoor ik het aloude liedje: ‘Klikspaan, halve maan’. Want hoe liep het af met klikkers vóór ze door de politie werden opgewaardeerd tot een kennelijk bewonderswaardige maatschappelijke status als loktieners? Zij worden immers opgeleid om winkeliers of kroegbazen erbij te lappen als die sigaretten of alcohol verkopen aan leeftijdgenoten onder de 18.

De klikspaan in dat liedje kon als gevolg van zijn minne gedrag de openbare weg niet meer op. Immers: ‘Je durft niet over mijn straatje gaan’. Daar dreigden niet geringe gevaren: ‘Het hondje zal je bijten, het katje zal je krabben’. Zij hebben er een goede reden voor: ‘Dat komt van al je babbelen’.

Natuurlijk moeten wetten gehandhaafd worden en is het heel ongezond om onder je achttiende te roken of te drinken. Het behoort niet tot de grote criminaliteit. Ik kan me voorstellen dat je de drugswereld alleen kunt ontmaskeren via infiltratie. Hier hebben we het over een kassameisje of een jongen achter de bar.

Het zal ook komen omdat ik sinds de lagere school klikken een van de laagste menselijke eigenschappen vind. Geniepig, stiekem, laf vooral ook. En stom, want in onze klas werd een klikker met de nek aangekeken.

Hoe zou dat met loktieners gaan? Wijzen zij ter plekke de strafbare verkopers van sigaretten of drank aan? Of maken zij zich eerst uit de voeten voor zij hun spionnage afronden?

Maar een loktiener lijkt toch heel erg op een undercoverjournalist? Precies! Daarom ben ik in ons vak ook geen bewonderaar van dat heimelijke genre.

Een wetenschapper moet maar eens uitzoeken hoe slecht het voor je karakter is als je je jonge leven begint als loktiener. Koop je dan later een vale regenjas om zo’n stille te worden bij de politie?

Ook daar heb ik het niet zo op.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer