Tony Schrijft

Het noodlot

juli 9, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 9 juli 2019

Het noodlot

Het fascinerende van de eikenprocessierups is minstens vijfledig: de ongekende massaliteit, er lijkt niets definitiefs tegen te doen, het wordt de komende jaren alleen maar erger, de wanhopige bestrijding trekt veel oplichters aan en na zijn succesvolle dood leeft de kwaadaardige rups voort in vele duizenden prikkende haartjes.

Waar te beginnen? Maar bij het laatste. Als je een steekvlieg doodslaat zit het karwei erop. Er zijn legendarische heldenverhalen over de strijd tegen enorme draken. Maar wie met een lange speer het drakenhart wist te doorboren, kon onbezorgd op huis aan, verzekerd van eeuwige roem.

Er is een heroïsche foto van een dame op leeftijd die een kluit rupsen aanvalt met een hete verfbrander. Verdient zij een lintje? Zeker niet. Want een kwade processierups schiet al die ontelbare steekhaartjes in het rond. En die blijven rondzweven, volgens deskundigen die het goed met ons voor hebben vijf jaar, maar het kunnen ook acht jaren zijn.

Als dapper volk zijn we niet gewend een strijd niet te kunnen winnen. Het hoge water! De aardappelziekte! Tal van fatale kwalen! Het appen op de fiets! Wij zijn het allemaal de baas geworden. Maar het tij lijkt zich te keren. Het klimaat krijgen wij niet of nauwelijks onder controle. Allerlei dictaturen dringen op, ook vrij nabij. Maar het ultieme symbool van het onomkeerbare is de eikenprocessierups.

Bij de oliecrisis werden wij een uur lang door premier Den Uyl toegesproken. Op alle zenders, want dan is het menens in Nederland. Rutte hebben wij nog niet gehoord over de fatale opmars van de eikenprocessierups, zelfs niet met een loze belofte. Als de politiek er niets mee te maken wil hebben zijn wij op onszelf aangewezen.

Bij eikenbomen met roodwitte alarmlinten fiets ik hard door. Maar waarheen?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer