Tony Schrijft

De basiskijker

juli 6, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 6 juli 2019

De basiskijker

Meteen nadat de Nederlandse voetbalvrouwen de finale hadden bereikt, kreeg Daphne Koster een fascinerende huilbuil. Ze is zelf oud-voetbalster, ze analyseert bij de NOS de vrouwenwedstrijden kordaat en kritisch. Leert ons al weken dat Oranje tussen de linies te veel ruimte laat ontstaan, die ze bij voorkeur zelf zou willen opvullen. Stoer mens met ook nog zo’n struis en strijdbaar kapsel alsof ze al haar hele leven tegen de wind in fietst. Juist bij haar biggelden de tranen over de wangen.

Ik kijk bij dit vrouwen-wk al vanaf de eerste wedstrijd en behoor dus gelukkig niet tot de opportunisten die pas meedoen nu alles gewonnen wordt. Zoals er basisspelers zijn die altijd meedoen, zo heb je ook de basiskijker. Maar als basiskijker ontmoet je veel meewarigheid. Steeds moet ik tegenover allerlei somberaars weer rechtvaardigen waarom ik dat vrouwenvoetbal zo leuk vind.

Om het optimisme, de vrolijkheid, het betrekkelijk geringe aantal tatoeages, de eerlijkheid van het enthousiasme, zowel op het veld als de tribune. En ook: zelden grove overtredingen. Al die waardering kwam samen in de oprechte huilbui van Daphne Koster.

Als er op de televisie wordt gehuild is het altijd door verdrietige emotie, veelal gretig uitgelokt door de presentator. Nu waren er tranen van oprechte blijdschap, wellicht zelfs puur geluk. Zelf heb ik het droog weten te houden; de basiskijker houdt het hoofd erbij.

Het spel was tam, stond de volgende morgen in de krant, saai ook. Dat zal zo zijn, maar de basiskijker houdt zich daar niet mee bezig.

Alleen de uitslag telt. Dat vinden veel mensen normaal als het om Frans Timmermans gaat, maar niet bij het vrouwenvoetbal. De basiskijker vindt dat raar, maar laat het genieten er niet door verstoren.

Daphne huilt, de mooiste tranen sinds Máxima.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer