Tony Schrijft

Boerkaverbod

juli 30, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 30 juli 2019

Boerkaverbod

In de nationale opwinding gaan wij aan dat boerkaverbod nog veel plezier beleven. De wet over een probleem dat niet bestaat gaat morgennacht om twaalf uur in; de voorstanders van dat verbod zitten al maanden in de rats of het verbod wel onvervaard zal worden gehandhaafd. Zij vinden kennelijk dat de nationale politie meteen al het andere werk uit haar handen moet laten vallen om boerka’s op te sporen, te beboeten of gevankelijk af te voeren. Een dergelijke aangebrande haast nemen wij niet waar als het om bijvoorbeeld klimaatbeleid gaat.

Als ik een boerka zie lopen denk ik: het is toch wat. Je zult er door een sektarische uitleg van je geloof zo bij moeten lopen. Van mij mogen ze. Als ik iemand zie met de oren, neus en lippen vol variabele ijzerwaren, vind ik dat ook niet zo’n gezellige aanblik, maar hoeft de overheid niet kordaat in te grijpen.

Wat vindt die overheid er zelf eigenlijk van? In die kringen zijn ze gespecialiseerd in onbegrijpelijke zinnen. Of wezenloze opmerkingen als: ‘Hebt u vragen over de snelweg?’. Nee, zelden.

Maar de eerste zin over het boerkaverbod gaat niet over rabiaat handhaven maar over het grote belang van vrijheid. Dat klinkt zo: ‘In een vrij land als Nederland heeft iedereen in principe het recht om zich naar eigen inzicht te kleden, wat anderen er ook van vinden’.

Goed zo! Dat hele boerkaverbod komt uit de koker van mensen die eigenlijk willen dat moslims van overheidswege verboden worden. Dat gaat niet lukken.

De politie, het openbaar vervoer, de zorg: in koor zeggen ze nu dat het handhaven van dat boerkaverbod niet hun eerste prioriteit is. Natuurlijk niet, de boerka is raar maar niet een groot gevaar. Nederland heeft vele duizenden wetten. Handhaven is een keuze, te maken door handhavers die hun hoofd erbij houden.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer