Tony Schrijft

Reuzenteek

juni 22, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 21 juni 2019

Reuzenteek

Tegen de tijd dat het lauwwarme zomernieuws de werkelijk belangrijke zaken gaat verdringen, dreigen er ieder jaar twee gevaren waarvoor niet genoeg kan worden gewaarschuwd: heel enge ziektes en heel enge beesten. Ere wie ere toekomt: het dagblad De Telegraaf beschikt over de meeste expertise in deze heel specialistische tak van de journalistiek.

Bij heel enge ziektes is het essentieel dat veel mensen het tegelijkertijd krijgen op verschillende lokaties. Plotselinge flauwtes doen het goed, maar ook merkwaardige builen. In dergelijke berichten hoort de derde of vier zin standaard te luiden: De artsen staan voor een raadsel.

Voor heel enge dieren kijk ik ieder jaar weer uit naar schimmige foto’s met als kop: Panter op de Veluwe? Aan het woord komen ooggetuigen die vermoeden iets gezien te hebben, maar het niet zeker weten. Dat is maar goed ook. Iemand die meldt dat het gewoon een grote rode kater is, verziekt het genre.

Dit jaar boffen wij met de reuzenteek. De Telegraaf was meteen op oorlogssterkte: Gevaarlijke reuzenteek vlakbij Nederlandse grens. ‘De teken zijn driemaal zo groot als normale exemplaren en kunnen mensen van tientallen meters afstand ruiken en volgen’. Vooral dat laatste hakt erin. Intens geniepige beestjes die onhoorbaar achter je aansluipen, terwijl ze jou ruiken ‘op tientallen meters afstand’, maar jij hen niet: zelden is een mens zo weerloos.

Wij hebben het hier over de grote ruwe vlekpootteek die meereist met trekvogels uit Afrika: het gevaar komt toch altijd weer uit dezelfde hoek. Op websites die hun kalmte weten te bewaren staat dat de kans op een beet door die vlekpootteek hier in Nederland heel erg klein is. Maar dat werkt niet sussend op de onheilspellende berichtgeving, in tegendeel: zeldzaam gevaar is het allerengst.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer