Tony Schrijft

Huitema

juni 25, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 25 juni 2019

Huitema

In het Canadese vrouwenelftal dat van Nederland verloor, speelde stiekem een Fries meisje mee. Het stond in grote letters op haar rug: Huitema. Net als mijn lagereschoolvriendje Rients. Als alle Huitema’s familie van elkaar zijn, dan heb ik wellicht een oom van haar geholpen het hooi binnen te halen, terwijl de donkere donderwolken over het nabije Tjeukemeer kwamen aanrollen.

Jordyn Pamela Huitema (18) uit Chilliwack is een groot voetbaltalent. Een Fries wil dan meteen weten ‘fan wa’t dat famke ien is en wêr’t se wei komt’. Ondertiteld: van wie is dat meisje er eentje en waar komt ze vandaan?

Ze moet de derde generatie zijn van Friese emigranten die in de jaren vijftig met schepen vol naar Canada gingen. Eerst mail ik met de emigratie-deskundige bij uitstek, de Friese schrijver Hylke Speerstra, auteur van het standaardwerk It Wrede Paradys (Het Wrede Paradijs), want zo rooskleurig was het allemaal niet. Hij kent deze familie niet, maar wijst erop dat we de katholieke en de protestantse Huitema’s niet door elkaar moeten halen. Precies, zo wordt de wereld weer overzichtelijk! Eeuwenoude scheidslijnen werken nog door in het vrouwenvoetbal.

In dat Chilliwack wonen volgens Google diverse Huitema’s, ze zijn actief in het verenigingsleven en koesteren blijkens kadasterstukken nog steeds een oer-Nederlandse eigenschap: de fascinatie voor erfafscheidingen. Jordyn benadrukt in interviews dat zij weliswaar Huitema heet, maar honderd procent Canadees is. Wij Friezen weten wel beter.

Als de armoede niet zoveel Friezen naar Canada had gedreven, zou Jordyn nu Joukje heten, geboren in een Fries boerendorp. Het niet te stoppen duo Huitema-Miedema zou de spil zijn van het Nederlandse vrouwenelftal.

Steeds weer heb je de geschiedenis nodig om het heden te begrijpen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer