Tony Schrijft

Groen en gierig

juni 20, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 20 juni 2019

Groen en gierig

Kiloknallers en plofkippen zijn met dank aan Wakker Dier ordinair geworden. Dit betekent niet het einde van allerlei ideologisch beladen dilemma’s. Ook mensen die graag rekening houden met het milieu en tevreden alle plastic scheiden, worden in het zicht van het winkelschap calculerende consumenten. Oké, deze keer wel biologische karnemelk, maar toch de gewone olijfolie. De wereld kan niet steeds gered worden.

Ook daarom is het spannend voor onze nationale zelfvoldaanheid wat minister Carola Schouten nu wil. Duurzame boeren eerlijker belonen, maar de burger zal er meer voor moeten betalen. Dat lukt trouwens alleen als Rutte niet zelf de kosten opjaagt met domme maatregelen als meer btw en energiebelasting.

Wij staan in de wereld te boek als een gierig volk, een Dutch party is een feestje waarbij iedereen zijn eigen drank meebrengt. Een aanzienlijke meerderheid zal de plannen van minister Schouten netjes toejuichen, ook al ben je het er niet helemaal mee eens: het staat nogal lomp om hier tegen te zijn. Vooral ook als je het kunt betalen. Zolang hij niet op Baudet of Wilders stemt, wil de gemiddelde Nederland graag zijn fatsoen houden. Maar hoe dichter bij de kassa, hoe meer het begint te knagen.

Dus zal er vroom kijkend worden vertraagd en bijgeremd. De bezweringsformule heet dan: Zorgvuldigheid gaat voor haast. Ook wel: Niet te ver voor de troepen uitlopen. Of: Het kind niet met het badwater weggooien, hoewel er in de vaderlandse geschiedenis geen enkel geval bekend is dat dit echt is gebeurd.

Het zijn de gangbare methoden om ergens niet tegen te zijn, maar wel met een innemend gezicht sabotage te plegen. Ook daarom zou ‘t helpen als supermarkten bij de kassa spiegels ophangen. Zodat iedereen bij het afrekenen met zichzelf wordt geconfronteerd.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer