Tony Schrijft

De bliksem

juni 8, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 8 juni 2019

De bliksem

Het fraaie onweer waarvan wij deze week weer konden genieten is als een vervaarlijk roofdier: adembenemend om te zien, maar blijf vooral uit de buurt.

Terwijl allerlei alarmfases en zorgelijke weerlieden alles op alles zetten om zoveel mogelijk klimatologisch onheil te voorkomen, wordt voor de bliksem niet heel serieus gewaarschuwd, Wel voor verraderlijke windstoten, wateroverlast en plotselinge nevelen. Gerrit Hiemstra, wiens weer ik eigenlijk altijd op prijs stel, zegt nooit: blijf vanavond vooral binnen want het gaat bliksemen.

Persoonlijk ben ik even bang voor bliksem als voor gemene honden, maar beide fobieën leiden vooral tot meewarigheid. Wat jammer dat je niet wat flinker bent. Ook bliksemangst zit niet in het wettelijke basispakket van de zorgverzekering, je moet je er zelf maar mee zien te redden. Op de televisie vertelde iemand die langzaam praatte als een echte geleerde, dat de kans dat je door de bliksem wordt getroffen groter is dan het winnen van de staatsloterij. Terwijl menigeen denkt dat het met die staatsloterij wel een keer gaat lukken, maar de bliksemschichten niet vreest.

Ik heb een keer een koe dood in de wei zien liggen: door de bliksem getroffen. Je zag er verder niets aan, alleen een klein schroeiplekje op haar rug. Het maakte diepe indruk.

In het dorp waar wij enige tijd woonden werd een daglonershuisje door de bliksem getroffen. Weldra kringelde de rook onder alle dakpannen vandaan, nog voor de brandweer er was stond het hele huis in de hens. Door de enorme klap sprong bij de buren de tv op Duitsland 2, en ook dat is nooit meer goed gekomen.

Er moet dus veel meer gewaarschuwd worden voor de bliksem. Vooral ook omdat er nu generaties opgroeien die vermoeden dat de bliksem een computerspelletje is dat je kunt uitzetten.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer