Tony Schrijft

Beleid?

juni 1, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 1 juni 2019

Beleid?

De eigenzinnige politicus Jan Schaefer leeft voort in de wijsheid ‘In gelul kun je niet wonen’. Maar laten wij zijn vrolijke basisvraag ook niet vergeten: ‘Is dit beleid of is er over nagedacht?’.

Twee voorbeelden uit de bizarre werkelijkheid.

Om voor de Bommelerwaard het hiernamaals veilig te stellen, heerst hier een strenge zondagsrust. Maar omdat het heidendom zelfs in deze polders aan het opspelen is, mogen nu op zondag alleen een paar supermarkten open in de toch al wat wereldse stad Zaltbommel. In de omringende dorpen blijft iedere vorm van zondagse nering verboden. Om de kans op gods toorn over dit compromis zoveel mogelijk te minimaliseren blijft het laden en lossen des zondags echter verboden. Hoe haal je het in je orthodoxe hoofd? Want als we geen verse waar mogen aanvoeren, zeggen de supers, dan willen wij zelf niet open op zondag. Alleen oud brood en schiftende melk, maar in de verte beiert de kerkklok.

De kloof tussen overheidsbeleid en het dagelijkse leven blijft fascineren.

Nog eentje?

Het experiment met legale wiet is nog steeds niet begonnen omdat ook in Brabantse steden de coffeeshophouders niet meewerken. Want als ze legaal meedoen mogen ze geen buitenlandse hasj meer verkopen. Dan gaat die handel weer in de illegaliteit die met het experiment juist moet worden bestreden. Ook zien ze het niet zitten om allerlei soorten buitenlanders uit elkaar te houden. Toeristen mogen ze niet bedienen, Polen die hier tijdelijk werken en bij de deur een recente loonstrook kunnen tonen mogen wel naar binnen.

Allemaal bedacht door keurige klerken die nooit in een coffeeshop zijn geweest en er ook niet aan moeten denken.

De supers in Zaltbommel kunnen misschien iets leren van het gedoogbeleid bij coffeeshops: op zondag alleen lossen bij de achterdeur.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer