Tony Schrijft

Timmermans

mei 28, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 28 mei 2019

Timmermans

De dag na de verrassende overwinning van Frans Timmermans meldde onze krant dat hij een bijzonder onaangename man is. Want wat is er volgens de dienstdoende journalist allemaal mis met hem? Ambitieus! Ja, dat is inderdaad heel verschrikkelijk als je in het logge Europa iets wilt bereiken. Wat nog meer? IJdel! Ook dat nog. Noem mij één bestuurder, ondernemer, politicus, kunstenaar of zelfs journalist die in zijn vak furore heeft gemaakt door zichzelf geheel en al weg te cijferen. Nederigheid als parel op een cv, ‘mijn mening doet er eigenlijk niet zoveel toe’. Maar er was nóg iets heel fout aan die Timmermans: hij houdt er niet van te worden tegengesproken. Dat is op een verjaardagskransje inderdaad hinderlijk, maar als je in de harde wereld van de politiek iets wilt bereiken dan is een zekere drammerigheid een aanbeveling.

Er stond merkwaardigerwijs niet eens bij dat Frans Timmermans oogt als een weinig opvallende, wat saaie man: een bedachtzame assuradeur of pietluttige schade-expert. Zijn woordkeus is ook bepaald niet bruisend te noemen. Maar dat pleit juist in zijn voordeel. Temidden van alle gebral en gehits, arrogante mimiek en het speels ravotten met populistische waanideeën, vind ik het als kiezer een ware verademing dat iemand rustig uitlegt wat hij van plan is en zich niet laat opfokken door laagbijdegrondse beledigingen.

Je zult dus wel op hem gestemd hebben, zo te lezen. Precies! In reacties op mijn stukjes staat vaak het verwijt dat ik PvdA stem, alsof dat een troebele sekte is waar je niet bij moet horen. Maar ik wil niet ontkennen dat het voor ons soort mensen een verfrissende ervaring is weer eens bij de winnaars te horen.

De verkiezingen winnen door te stemmen op een heel redelijke en rustige man. Dat we dit nog mogen meemaken.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer