Tony Schrijft

Processierups

mei 9, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 9 mei 2019

Processierups

Terwijl wij maatschappelijk al zoveel aan ons hoofd hebben gaat ook de eikenprocessierups de komende weken nog weer heviger toeslaan dan vorig jaar. Dat voorspelt het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Universiteit van Wageningen, wat erop duidt dat de eikenprocessierups nu ook wetenschappelijk wordt begeleid. Omdat de natuur soms lieflijk is maar doorgaans meedogenloos, schiet de rups gemene haartjes af als hij zich bedreigd voelt. Veel mensen krijgen daar jeuk van of erger.

Een paar jaar geleden kwam de eikenprocessierups alleen hier in het zuiden voor. Hij is nu de grote rivieren overgestoken. De historische afstand tussen het zuiden en de rest van ons land valt soms ook wel weer wat mee.

De rups wordt bestreden met spuiten, branden en en het wegzuigen van de nesten. Een aantal gemeenten zet nu ook vogeltjes in die de larven opvreten; vooral mezen doen dat goed. Hoe kom je als gemeente aan voldoende mezen? In feite toch ook hardwerkende zzp-ers. Door veel nestkastjes op te hangen. Moeilijker is het niet.

De toenemende richtingenstrijd tussen rechts en links heeft nu ook zijn weerslag op de rupsenbestrijding. In allerlei gemeenten dienen linkse partijen moties in voor meer nestkastjes (‘overwegende dat de eikenprocessierups etc’), terwijl rechts er liever de gifspuit op zet. De versnelde toename van de eikenprocessierups komt door de klimaatverandering met meer droogte. Ik vermoed dat Baudet de opmars van de rups daarom ontkent.

Het Kenniscentrum experimenteert met een goedaardige vloeistof die sporen uitwist waardoor de processie van de rupsen uiteenvalt: ze kunnen elkaar niet meer vinden. Ook dat sluit vrij naadloos aan bij een politieke ontwikkeling: de tegenstander proberen uit te schakelen door via desinformatie verwarring te zaaien.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer