Tony Schrijft

Overpad

mei 23, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 23 mei 2019

Overpad

Zou het ooit nog weer een beetje gezellig worden, daar aan de Windmolenweg in Dongen? Boer Peter Kerkhof is ervan overtuigd dat hij recht van overpad heeft over een oprit van het echtpaar Van Wanrooij. Maar die hebben bij de rechtbank in Breda eindelijk het pleit gewonnen, na meer dan tien jaar (!) procederen: boer Kerkhof mag niet over dat pad naar zijn weiland. Hij kan er ook via een andere weg komen.

Wat kan het die Van Wanrooijs nou schelen dat de boer af en toe over hun pad naar zijn weiland loopt/rijdt/fietst? Maar zo zit Nederland niet in elkaar. Het is fascinerend hoeveel rechtszaken hier worden gevoerd en venijnige tv-programma moeiteloos gevuld over erfafscheidingen, overhangende takken, stiekum geplaatste heggen, te hoge schuttingen, met altijd als topper: het recht van overpad. Zelfs de minimale breedte van zo’n overpad is door de Raad van State bepaald: tachtig centimeter!

Dat recht botst gevoelsmatig met de kern van de Nederlandse volksaard. Misschien komt het omdat we met z’n allen toch betrekkelijk weinig grond hebben, maar de precieze plaats van de erfafscheiding luistert heel nauw. Op de hoeken worden bij voorkeur ijzeren palen de grond in gedreven. Kolossale poorten zijn populair, met een zittende boze leeuw aan weerszijden. En dan is er een buurman met een heel oud recht waardoor hij over jouw (ja, het is écht waar) jóúw eigenste grond mag lopen. Alsof iemand je huis binnengaat en een stuk appeltaart pakt.

Van het idee alleen al kunnen mensen heel erg in de war raken. Terwijl zij de drugsbendes zouden moeten bestrijden buigen hele serie rechters zich over vergeelde kaarten en oude aktes: recht van overpad!

Ook in Dongen is het overpad verbeten bestreden en kijken ze elkaar de rest van hun leven met de nek aan. Het is een keuze.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer