Tony Schrijft

Huilen

mei 2, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 2 mei 2019

Huilen

Je kunt zelf ook niet alles weten. Maar van bevriende zijde werd ik erop gewezen dat je de wetenschappelijke ontwikkelingen op de Universiteit van Tilburg prima kunt bijhouden via de website van het weekblad Libelle. Een mooi voorbeeld van het democratiseren van de hooggeleerdheid. Omringd door allerlei tips voor het moderne leven (‘Iedere dag een andere bril!’), staat daar ook een vrolijk stukje over de ‘huilprofessor’. Het gaat om de gedragsdeskundige Ad Vingerhoets die in Tilburg college geeft over huilen. Vooral het practicum moet heel schrijnend zijn.

Een gedragswetenschapper onderzoekt alle mogelijke menselijke uitingen. Waarom word ik dan toch bevangen door een zekere baldadigheid bij het idee dat iemand professoraal geleerd is in het huilen? Waarschijnlijk door het ondeskundige vermoeden dat de werkelijkheid van het huilen snel verteld is. Vanuit de primaire vraag: waarom huil je? Ik zou denken: door emotie, schrik, en ja zeker, ook van het lachen en: bij het pellen van een ui. Dan ben je er wel zo ongeveer. De volgende keer behandelen wij, jongens en meisjes: je tong uitsteken.

Maar professor Vingerhoets ziet huilen vooral als een signaal, waarbij niet alleen tranen de aandacht trekken: ‘Bij veel mensen zie je dat de neus eerst warm wordt als ze gaan huilen’.

Een van de, weliswaar voorlopige conclusies: ‘Mensen die eerder huilen zijn socialer en wijzen asociaal gedrag van anderen eerder af’. Dat zou moeten betekenen dat vooral in linkse partijen heel wat wordt afgesnotterd. Tot nog toe dacht ik altijd dat dit door de verkiezingsuitslagen kwam.

In alles wat ik nu over de huilprofessor heb gelezen wordt het huilen bij het pellen van een ui niet behandeld. Daarvoor is er in Tilburg ongetwijfeld weer een andere leerstoel: Groente en Emotie.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer