Tony Schrijft

Geurscore

mei 4, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 4 mei 2019

Geurscore

Hoe bereken je welk Brabants varkensbedrijf het allerergst stinkt? Dat kun je zo ruiken, zou ik als betrokken wandelaar denken. Dat is weer veel te eenvoudig gedacht nu er een rijksregeling komt om voor 120 miljoen euro de ergste stinkerds op te ruimen. Het uitgebreide krantenbericht hierover moet je bij voorkeur lezen met een dichtgeknepen neus. Want het bijgeleverde kaartje geeft helder aan dat verreweg de meeste Nederlandse varkens in ons leefgebied wonen. Dus moet de stank hier het vernijnigst zijn. Maar om zoiets objectief te kunnen vaststellen introduceert varkensminister Carola Schouten een nieuw begrip: de geurscore. De rijksstankmeter dus.

Ik snap ook wel dat je zoiets goed moet regelen en dat je er niet bent door een stuk of twintig keurmeesters aan te stellen die snuivend door Oost-Brabant trekken. Toch fascineert het weer hoeveel bureaucratie het gaat opleveren om de varkensstank onomstotelijk te meten. Om maar ergens te beginnen: hoe definieer je stank? De nota die ik namens u helemaal heb gelezen: ‘Er is sprake van geurhinder als iemand herhaaldelijk geur waarneemt, deze onaangenaam vindt, deze negatief is voor zijn welbehagen en hij zich er niet gemakkelijk aan kan onttrekken’.

Alleen dat laatste al: je eraan ontrekken. Zoiets als: het stinkt vreselijk maar als je er niet aan denkt valt het eigenlijk wel mee. Zo is stank dus haast alweer psychisch: wat je ruikt dat ben je zelf. Maar past dat wel in de geurscoretabellen? Daarnaast moeten we ook nog rekening houden met complexe begrippen als: geurbeleving, geurbelasting en hinderpercentage.

Het aanvragen zelf is voor de boer ook subsidiabel: maximaal 25 uur aanvinken wordt vergoed.

Varkensboeren die tot nog toe de overlast ontkenden, moeten nu hun best doen het meest te stinken.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer