Tony Schrijft

Containertuintje

mei 7, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 7 mei 2019

Containertuintje

Het is altijd weer mooi en hoopgevend als lompheid bestreden kan worden met vertedering. Zeker op onaanraakbare locaties als bij afvalcontainers. Mensen die geen pasje hebben of van nature lamlendig zijn gooien er allerlei rotzooi neer. Op de container zit vaak een sticker met de waarschuwing dat je 98 euro boete kunt krijgen bij ‘het verkeerd aanbieden van restafval’. Deze keurige klerkentekst wordt doorgaans ervaren als een proeve van overheidshumor.

Ergens kwam het idee op om de omgeving van deze containers met bloemen te vertroetelen: zelfs de grootste rabauw moest wel smelten als hij zijn vuilnis in een perkje zou neerzetten.

Bij frivole oplossingen zitten rond de vergadertafel altijd fronzende bangeriken: denk aan het onderhoud, misschien worden die bloemen wel gejat, hoe moet het ‘s winters, zijn er wel plantensoorten die tegen kattenpis kunnen, etc. Op managementcursussen leer je dat je van problemen kansen moeten maken, in de praktijk werkt het andersom. Tenslotte werd, het is echt verschrikkelijk, gekozen voor bosjes verdrietige plastic bloemen rond containers. Die dek je maar al te graag af met je eigen afval.

Nu is ook in allerlei Brabantse steden de stap gezet naar echte vaste planten en het blijkt te werken. Waar bloemen staan weten de meeste mensen zich te gedragen. Buurtbewoners pikken het ook niet als iemand zijn afvalzak onbehouwen tussen de viooltjes zet.

In een overheidsnotitie staat nu zelfs dat op deze manier de afvalcontainers ‘een plek worden waar buurtbewoners elkaar ontmoeten’. Dat hoeft nou ook weer niet, een parkbankje lijkt me frisser. Maar in benarde tijden zien we hier wel een verheugend beschavingsoffensief.

Op meer plekken in de samenleving kan het onfatsoen zo bestreden worden. Een grote bek? Meteen een bos bloemen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer