Tony Schrijft

Wolven!

april 4, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 4 april 2019

Wolven!

Voor het algehele imago van de wolf was het beter geweest als hij niet de oma van Roodkapje had opgegeten. Waarna hij, buikje lekker rond, ook nog eens haar kleren aantrok.

Daar komt bij dat hij nu zomaar vanuit Duitsland de grens is overgestoken, zonder dat wij er in ons land langdurig over hebben kunnen vergaderen of we dat wel willen. Met wellicht als moeizaam compromis: welkom, maar wel onder deskundige begeleiding. Of: welkom, maar niet meer dan twee per jaar, de rest komt op een wachtlijst. En wie een weerloos schaap opvreet, wordt onmiddellijk over de grens gezet.

Een vreemde indringer dus, met ook nog een bedenkelijke reputatie. Maar er zijn nu in ieder geval twee aanwijzingen dat de wolf toch vrij moeiteloos gaat integreren in onze samenleving. De wolvin die door Drenthe en Overijssel naar de Veluwe is gewandeld heeft onderweg nog hier en daar een schaap verorberd. Maar op de Veluwe eet zij uitsluitend wild, vooral wildzwijn, dat toch al voor overlast zorgt. Weliswaar illegaal, maar van groot nut, leve de wolf! Zo ruimt de natuur, geheel subsidievrij, haar eigen problemen op.

De wolven die hier rondsluipen zijn ook opgenomen in een bureaucratische ordening waar een behoorlijke geruststelling van moet uitgaan. Ze hebben nu allemaal een eigen nummer, waarmee ze zijn ingeboekt in een Europees systeem. De wolvin die op de Veluwe haar zo heilzame werkt doet heeft als codenaam GW998f. Er is daar nu ook een mannetje gesignaleerd dat wij inmiddels kennen als GW893M.

Dit sluit prachtig aan bij een breed maatschappelijk gevoel: wilde natuur is mooi, maar wij moeten er wel zelf over gaan. Overal keurig genummerde knooppuntpaaltjes, waardoor verdwalen is uitgesloten. En ook alle wolven een eigen nummer. Binnenkort kunnen we gezellig appen met GW998f.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer