Tony Schrijft

Wil je ruzie?

april 27, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 27 april 2019

Wil je ruzie?

Vrienden die zich oprecht zorgen maken over de extreemrechtse ideëen van Baudet probeer ik al maanden te troosten met de belofte: het komt wel goed, ze krijgen onderling vast ruzie.

Dergelijke partijen trekken heel onaangename karakters aan, die hun ruziezoekerige aard weldra aanwenden om vooral elkaar ruïneus te bestrijden. De erven van Pim Fortuyn bleken zelfingenomen ijdeltuiten die elkaar bevochten tot in het eigen kabinet. Dat heeft tenslotte alleen nog geresulteerd in het woord waarmee wij in ons taalgebied een dergelijke janboel benoemen: LPF-achtige toestanden.

Geert Wilders heeft een hele stoet van oplichters, brievenbuspissers, kopstoters en aanverwant crapuul aan zich voorbij zien trekken. En nu blijkt een van de oprichters van het Forum voor Democratie een ordinaire dief die dertig mille uit de eigen partijkas jat.

In alle andere politieke partijen zien wij ook wel eens raar volk, maar zo platvloers als bij extreemrechts is het daar nooit. Ik vermoed dat dit wel te verklaren valt: populisten vinden elkaar door hun ontembare wraakzucht op de huidige samenleving. Ze willen het politieke bestel niet zozeer veranderen maar vernielen. Je hoort hen zelden over idealen, maar steeds over afrekenen. Zij willen iedereen die hen niet zint meteen ontslaan en maar al te graag monddood maken.

Vechtersbazen zijn het, typen die in het café dreigend op je af komen: wil je ruzie? Nou, zij in ieder geval maar al te graag. Ook in eigen kring.

Het is sneu voor al die kiezers die hopen dat Baudet en de zijnen iets voor hen zouden kunnen betekenen. Maar ze hadden, na alles wat we op dit gebied al hebben beleefd, beter kunnen weten.

Baudet was bij alle tumult afwezig wegens ‘voedselvergifting’. De dokter zal vaststellen dat het toch vooral in zijn hoofd zit.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer