Tony Schrijft

Shell

april 13, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 13 april 2019

Shell

Goede bedoelingen zijn in ons land niet echt populair. Snijdende hoon en smalende verwijten vallen Shell ten deel nu je er volgend jaar aan de pomp voor kunt kiezen per liter één cent meer te betalen. Van die ene cent worden dan bomen geplant in verre landen.

Laat Shell van hun miljardenwinst zelf die bomen planten! Het is slecht voor je vooroordeel, maar ook dát gaan ze doen: schouder aan schouder met Staatsbosbeheer plant Shell voor 17 miljoen euro vijf miljoen bomen.

Wat moeten wij hiermee aan, nu een van de grootste boosdoeners binnen het grootkapitaal ons dreigt te ontglippen? Althans voor een beetje. We kunnen alvast de vrolijke krantenfoto tegemoet zien waarop de directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, die eerste boom in de grond zet. Die Marjan van Loon is trouwens ook een serieus te nemen bedreiging voor de authentieke Shell-hater. Een opgewekte, nuchtere vrouw die reëel overkomt en in haar vrije tijd ook nog saxofoon speelt in een bandje. Dat komt gevaarlijk dicht in de buurt van een gewoon mens.

Laten we er niet intrappen: eerst decennialang de hele wereld vervuilen en nu ook nog het lef hebben ons één cent voor nieuwe bomen te vragen. Het is nogal een omslag als je je hele leven erop kon rekenen dat Shell niet deugt.

Als het lukt alle cynisme aan de kant te schuiven is het toch ook een hoopvol teken: zelfs Shell gaat het milieu serieus nemen. Dat doen ze om ons te paaien en alle maatschappelijke druk behendig naar hun hand te zetten. Het zal allemaal meespelen, maar de blije rijder kan nu bij de pomp zelf een daad stellen: betaal ik die ene cent per liter wel of juist niet? Zo wordt het iedereen, zelfs door Shell, ingepeperd, dat je bewuste keuzes kunt maken.

Je moet steeds meer je best doen om aan het milieu te ontkomen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer