Tony Schrijft

Paringsbereid

april 20, 2019 | Author: Tony | Categorie: Artikelen

Column zaterdag 20 april 2019

Paringsbereid

Temidden van allerlei gevarieerde onbehouwenheid heeft onze samenleving onmiskenbaar ook nog zachte kanten. Het bestrijden (of juist niet) van de konijnenplaag in het noorden van de Brabantse hoofdstad is daar een vertederend voorbeeld van.

Rond de Maasboulevard graaft een hele horde konijnen tunnels waardoor er van alles verzakt. Daarom kregen de omwonenden in februari een flinke brief van de gemeente: de konijnenellende zou onvervaard worden aangepakt. Nu, drie maanden later blijkt er van die daadkracht niets terechtgekomen. Hebben ze ten stadhuize zolang koffie gedronken over de juiste aanpak dat er geen tijd meer over was om echt ten strijde te trekken? Of dreigde er een tweespalt in de raad, waarbij rechtse partijen graag op konijnenjacht gaan, terwijl links altijd voor de diervriendelijke aanpak is, een aai, een fijn gesprek, met ook nog wat terugkoppeling en zo.

Er zou een bedrijf worden ingehuurd dat gespecialiseerd is in, echt waar, het verhuizen van konijnen. Die schatten werken met geurkokers met spul dat konijnen niet lekker vinden. Maar dat niet schadelijk is voor natuur en milieu, staat er haastig bij, want anders krijg je dat weer. Daar is kennelijk zo lang over gedelibereerd dat het nu te laat is. ‘Vanwege het voortplantingsseizoen’ mag de konijnenplaag niet bestreden worden.

Het is adembenemend in zijn aandoenlijkheid. Een project om de konijnen op aromatische wijze de goede kant op te leiden (‘goed zo, lieve gravertjes, steeds maar rechtdoor’), levert nu per saldo daar aan de Maasboulevard alleen maar veel meer konijnen op. Het einde is ook nog lang niet in zicht. Een konijnenwebsite meldt: ‘Reeds enige uren na de geboorte van haar jongen is het wijfje weer paringsbereid’.

Hier is geen enkel gemeentelijk beleid tegen opgewassen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer