Tony Schrijft

Mega

april 25, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 25 april 2019

Mega

De megastal van boer Chris Hoeven in Oirschot heet ‘Hoevarko’. Daar begint het al mee. Hoevarko, op een poëtische avond aan de keukentafel ontstaan uit ‘Hoeven’ en ‘varken’ klinkt als een fabriek en dat is het ook. ‘Hoevarko’ heeft een andere gevoelswaarde dan ‘Weidelust’ of ‘Lucht en veld’ op de daklijst.

Wakker Dier, de actiegroep die ons bij de les houdt in de onverzadigbare wereld van de kiloknaller en de plofkip, heeft aan de landbouwuniversiteit in Wageningen (maar dat heet nu iets in het Engels) gevraagd het aantal megastallen te tellen. De groei blijkt in zeven jaar 76 procent, van 406 naar 801. Brabant gaat natuurlijk eenzaam aan kop: 211, dat betekent 85 erbij. Als wandelaar wist ik dat ook al wel.

De strijders van Wakker Dier hadden deze groei natuurlijk ook voorzien. Maar zij zullen daarbij hebben gerekend op veel wetenschappelijke afschuw bij de onderzoekers. Die blijken echter mild: megastallen zijn niet per definitie slecht. Door de modernisering verbetert de kwaliteit van het dierenwelzijn en is ook het milieu beter af. Waar nog bijkomt: ‘Vroeger hadden we kruideniers, nu hebben we supermarkten’.

En, hadden ze er nog aan kunnen toevoegen, de zo goed beklante en gunstig bekend staande manufacturenzaak van Van der Meulen in het Friese Joure bestaat ook allang niet meer.

Tussen de megaboeren en de nog steeds toenemende maatschappelijke aversie zitten niet alleen allerlei betwiste feiten in de weg. Het gaat er vooral ook om welk wereldbeeld je nastreeft.

Brabant stelt al sinds 2010 allerlei grenzen aan de schaalvergroting, maar het gaat gewoon door. Ze klagen wel veel, maar als het erop aankomt zijn de megaboeren hier steeds de baas.

Voor het Brabantse Provinciehuis staan geen bezorgde burgers in brons maar een zeug met wel elf biggen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer