Tony Schrijft

Bijenkorffooi

april 23, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 23 april 2019

Bijenkorffooi

Drie jaar geleden besloot De Bijenkorf zich te concentreren op steden waar veel klanten wonen die goed in de slappe was zitten en het ook voldoende hoog in hun bol hebben. De grote steden in het westen dus. En hier in Brabant natuurlijk alleen Eindhoven, waar het superioriteitsdenken ook heel gewild is. De nette winkel in het kennelijk te armoezaaierige Den Bosch ging dicht. Tilburg, vanouds een arbeidersstad waar de sjieke Bijenkorf zich van nature onwennig voelt, is wel uitverkoren voor het landelijke distributiecentrum. De arbeidskrachten die bij nacht en ontij de gedistingeerde Bijenkorfartikelen inpakken zijn toch weer heel andere mensen dan de gewenste clientèle.

Dat onderscheid wreekt zich nu in de winkels. Vlak voor Pasen stuurde een delegatie van het winkelpersoneel een brief naar hun bazen, het miljardairsechtpaar Hilary en Galen Weston in Canada. Met daarin de zinsnede die nogal afsteekt tegen het aureool van deftige luxe: ‘Het gemak waarmee onze gasten duizenden euro’s uitgeven aan tassen en jassen, staat in schril contrast met de moeite die wij vaak moeten doen om het einde van de maand te halen’.

Want de Bijenkorfmedewerkers in hun zo keurige zwarte costuums en mantelpakjes verdienen het minimumloon of net een paar stuivers meer. Maar verkeren wel dagelijks in een weldadige omgeving waar het voor veel klanten niet opkan. Minimumloners pakken de Kate crossbodytas van kalfsleer met crocodessin van Saint Laurent zorgvuldig in en rekenen daarna een bedrag af dat in de buurt komt van hun eigen 1476,30 euro netto, ‘dank u wel’.

Heel duur doen, maar niet aan het einde van de maand. Bij De Bijenkorf zou je een loonbeleid verwachten dat past bij de eigen gracieuze ambities. Niet van de straat willen zijn, maar wel als het om betalen gaat.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer