Tony Schrijft

Vanillebedrog

maart 5, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 5 maart 2109

Vanillebedrog

De zuivelgigant FrieslandCampina is betrapt op schaamteloos bedrog: in de vanillevla van Optimel blijkt geen vanille te zitten. Alleen een surrogaatsmaakje. Appelmoes zonder appels, een krant zonder letters. Want op het pak staat ‘vanille’ en dat is volgens de Reclamecodecommissie misleidend en strafbaar.

Dan volgt in het tevreden krantenbericht hierover een wel heel geestige zinsnede: ‘Wat FrieslandCampina precies gaat aanpassen wil de zegsman uit concurrentieoverwegingen niet zeggen’. Terwijl er vanuit de optiek van de vla-eter toch maar twee mogelijkheden zijn: je haalt het misplaatste woord ‘vanille’ van het pak, of je stopt er nu eindelijk eens echte vanille in. In dat geval zal de bewezen schaamteloosheid resulteren in de vreugdekreet: ‘NU met échte VANILLE!’.

In tijden van nepnieuws en ‘een feit is ook maar een mening’ is de uitspraak van de Reclamecodecommissie een doorbraak en ook hoopgevend. Ook al liegt de president van de Verenigde Staten negen keer per etmaal met een stalen gezicht, de melkboer en de kruidenier mogen dit niet. Op een verpakking moet staan wat er in zit.

Wat zou het mooi zijn als dit ook voor de journalistiek zou gelden. Een krant als de Telegraaf voert al tijden een hetze tegen iedereen die de klimaatveranderingen serieus wil nemen: ‘Bangmakerij!’. Mensen die roepen dat er met het klimaat niets aan de hand is, bedoelen gewoon: het mag mij zelf geen cent gaan kosten. Egoïsme als levensmotto, het platte eigenbelang als maatschappijvisie. Boven die onzinverhalen staat ‘Van onze verslaggever’. Dat is net zo misleidend als ‘vanille’ op een pak waar het niet inzit. Het gaat hier niet om verslag geven maar om opruien. Boven die artikelen zou daarom in opdracht van de Reclamecodecommissie moeten staan: ‘Van onze kletsmajoor’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer