Tony Schrijft

Statenspook

maart 14, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 14 maart 2019

Statenspook

Op zichzelf al heel bijzonder: het is het tv-programma Nieuwsuur gelukt het Brabantse verkiezingsprogramma van het schimmige DENK op te scharrelen. Er staat in dat wij in Brabant zuinig moeten zijn op onze stranden. Dat hebben ze door electorale luiigheid en desinteresse (Brabantse Turken stemmen toch wel op ons) overgeschreven uit het DENK-programma van een provincie die wel aan zee ligt. Hierdoor opgevrolijkt google ik ook zelf de Brabantse idealen van DENK. Een week voor de statenverkiezingen meldt hun website: Programma volgt nog.

Maar gelukkig hebben wij hier nog een Brabants afgietsel van het Forum voor Democratie dat zich ook totaal niet voor Brabant interesseert. Baudet wil in de Eerste Kamer komen en rommelt daartoe in het hele land met 32 ‘spookkandidaten’: zij wonen veeal niet in de provincie maar staan wel op de lijst. Het opmerkelijkste spook is de Brabantse Forumlijsttrekker Eric de Bie. Hij schijnt notaris te zijn in Prinsenbeek. Op internet staat één foto van hem, hij voert geen campagne en weigert ieder contact met de media. Het is de tactiek van Baudet: niets doen, niet bewegen, volgens de peilingen komt het wel goed.

Door het Brabantse verkiezingsprogramma van het Forum ga je zelfs vermoeden dat die raadselachtige Eric de Bie een bedachte reclamenaam is zoals Hans Anders of Dr Oetker. Vooral ook omdat een echt mens zoveel tegenstrijdige onzin niet bij elkaar kan bedenken. Baudet in Brabant is tegelijkertijd tegen alle ‘belemmerende maatregelen in de landbouw’ en voor ‘het behoud van het Brabantse landschap’. Dan boeit het je dus geen donder.

Naast de warhoofdigheid stoort mij het vertoonde dedain. De onnozelen in de provincie als stemvee. In de Brabantse Staten ruist het straks rond een lege stoel: het enge spook Eric de Bie.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer