Tony Schrijft

‘Onze Bea’

maart 16, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 16 maart 2019

Onze Bea’

Op een winterse wandeling zagen wij eens het Bossche standbeeld van Kardinaal van Rossum op een gemeentelijke opslagplaats staan, temidden van allerlei verkeersborden, tijdelijke wegaanwijzingen en grote stapels trottoirtegels. Zijne Eminentie stond daar omdat zijn plein werd opgeknapt. De kardinaal hield zich flink, maar het geheel bood toch een ontgoochelende aanblik.

Met welk een omzichtigheid dient het beeld van een hooggeplaatste behandeld te worden? In Werkendam is momenteel sprake van verontrusting en ophef omdat het bronzen borstbeeld uit de raadzaal van koningin Beatrix publiekelijk is geveild toen de gemeente op 1 januari opging in het nieuwe Altena. Op de kijkdagen stond de voormalige vorstin nogal weerloos en ontredderd temidden van allerlei meubilair en de afgedankte gemeentelijke frituurpan. Ze was daar gereduceerd tot kavel 2575-2, hetgeen in het Huis van Oranje niet als een eretitel zal zijn ervaren. Ze bracht slechts 177 euro op.

De Tilburgse Corrie Wilms kocht het beeld voor haar schoonzus ‘die in onze familie altijd gekscherend onze Bea wordt genoemd’. Ze zette de voormalige vorstin naast zich in de auto, gelukkig nog wel met de gordel eromheen. Maar het blijft wennen: Beatrix, het hooggezeten symbool van het majesteitelijke koningsschap, op de plek waar doorgaans het krat voor de glasbak staat.

Maar ook de foto waarop de koopster het voormalige staatshoofd schalks afstoft met een plumeau zal Oranjegezind Werkendam de adem hebben doen stokken. Die mensen willen dat de gemeente het beeld terugkoopt omdat het respectloos is verpatst.

De jarige schoonzus, ‘onze Bea’, zit daar nu maar mooi mee. Zal zij de morele druk weerstaan? Altena spreekt inmiddels van ‘een onfortuinlijke situatie’. ‘Onze Bea’ kan een mooi winstje gaan pakken.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer