Tony Schrijft

Nederlands

maart 2, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 2 maart 2019

Nederlands

Vroeger kon je aan een universiteit andragogiek studeren, maar daar zijn ze al lang geleden mee opgehouden. Wel terecht overigens: andragogen hebben als beroep dat zij volwassenen mondig willen maken, maar daar is, als je om je heen kijkt, in de samenleving op natuurlijke wijze in voorzien. Er is nu behoefte aan een wetenschap die de allergrootste monden enigszins tot bedaren weet te brengen.

Nu komen mensen als ik aan de beurt: de neerlandici. De Vrije Universiteit van Amsterdam houdt op met de opleiding Nederlands omdat er dit studiejaar slechts vijf studenten aan zijn begonnen. In mijn studietijd, we moeten dan terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw, was vijf het aantal bij studies als Fins of Hongaars. Wij hadden één meisje dat de oude taal Sanskriet heel vlijtig bestudeerde, wij waren allemaal heel zuinig op haar.

Rond de studie Nederlands hing altijd al een zekere meewarigheid: ‘Dat spreek je toch al?’. Om de wordingsgeschiedenis van het huidige Nederlands geheel en al te doorgronden bestudeerden wij het oude Gotisch. Het werd gegeven door een hoogleraar die zich had bekwaamd in het Laps, maar dat deed toen al niemand meer. Onze geleerde had in Lapland, voortgetrokken door sledehonden, met name de klinkers in het Laps bestudeerd. Met een aantal vingers in zijn mond kon hij ze allemaal wetenschappelijk verantwoord nadoen. Ik had dat voor geen goud willen missen, hoewel wij wel wat lacherig deden over dat Laps. Niet bevroedend dat onze eigen studie Nederlands ook zo’n curiositeit zou worden.

Er blijven nog vijf opleidingen Nederlands over, wij redden ons dus nog wel even. Zorgelijk is wel het enthousiasme van de minister over het besluit van de VU, want ja ‘geen rendement’. Wie weet straks nog dat je dit met een t schrijft aan het eind?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer