Tony Schrijft

Lasser

maart 26, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 26 maart 2019

Lasser

In deze toch al complexe dagen staan wij ook nog voor het volgende vraagstuk: kan een racist een bekwaam lasser zijn? Anders gezegd: vinden wij het prima dat iemand die de venijnige denkbeelden van de anti-islam-bende Pegida aanhangt, een autobus in elkaar last?

Onlangs is een Eindhovense lasser door bussenfabriek VDL de deur uitgezet omdat hij zich op Facebook vergoelijkend uitliet over de moordpartij in Nieuw-Zeeland. Hij schreef erbij waar hij werkt. De firma: ‘Iedereen mag zijn mening hebben, maar wij vinden zijn mening niet zo goed passen bij VDL’.

Niet zo goed’: dat lijkt me nogal zachtjes uitgedrukt. Ze hadden ook kunnen laten weten dat in hun fabriek geen plaats is voor een gevaarlijke gek. Maar doet het er toe?

Als onze glazenwasser een Baudetaanhanger blijkt, zal ik het waarderen dat hij ons vanaf zijn ladder niet lastig valt met zijn geniepige ‘boreale’ onzin. Voor de kwaliteit van zijn werk geldt alleen: laat hij wel of geen strepen achter op de ruiten.

Een Wildersaanhanger voor de klas dan? Zolang hij keurig de stelling van Pythagoras uitlegt en zijn mond houdt over zijn blonde opruier: prima.

Vooral ook omdat een beroepsverbod martelaren creëert en dat zien de onverdraagzame volksmenners graag. Ze zijn dol op martelaren in eigen kring, want dan kunnen ze weer van alles roepen over de vrijheid van meningsuiting. Schreeuwers zijn graag verongelijkt. Ze vinden het heerlijk met de nek te worden aangekeken. Onze minachting is voor hen het bewijs dat zij het bij het rechte eind hebben.

Daarom had ik liever gezien dat VDL die haatdragende lasser had verboden zijn onwelriekende denkbeelden te verbinden met de naam van het bedrijf. Maar laat hem vooral lekker lassen.

Zodat de bussen die hij maakt gebruikt kunnen worden voor vredesdemonstraties.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer