Tony Schrijft

Bommelrust

maart 30, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 30 maart 2019

Bommelrust

Als je, zoals ik, in Zaltbommel woont, kijken de meeste Nederlanders je glazig aan als je vertelt dat de Bommelerwaard een stukje Gelderland is. Brabant, toch? Nee, echt Gelderland. Het is een smal en vooral raar lupje in het uiterste westen van de provincie. Met de trein ben je er zo doorheen, met de auto ook op de zeldzame dagen dat er op de A2 geen file staat.

Bestuurskundig is de Bommelerwaard een ontheemde polder. Dat is nu bij de Statenverkiezingen duidelijk bevestigd: in de Staten van Gelderland zit niemand meer uit dit waterige gebied. Als wij hier op een zomerse dag besluiten ons toch maar bij Brabant aan te sluiten, zal het heel lang duren voor ze dat in Arnhem doorhebben.

Maar echt Brabants zal het ook niet worden: daarvoor zijn ze hier in meerderheid veel te gereformeerd. De wrake gods hangt als een doem over de polder: nog onlangs zijn de loodsen waar een stel verdwaalde roomsen hun carnavalswagens bouwden, in helse vlammen opgegaan.

Toch zijn er tekenen die wijzen op een zekere kentering. Nadat de SGP, de grootste politieke partij hier, de Nashville-verklaring had omarmd waardoor homo’s zieke mensen zijn, wapperde de regenboogvlag vrolijk op de Bommelse toren. En nu is, het is nauwelijks te bevatten, de zo heilige zondagsrust op drift. In april stemt de raad voor het plan dat in de stad Zaltbommel de supermarkten open mogen. Zodat wij, de onchristelijken, hier op zondag niet meer stiekem hoeven uit te wijken naar zondige streken om een pak koffie te kunnen kopen.

Maar in de strenge dorpen wordt de mogelijkheid om ontheffing te krijgen juist helemaal afgeschaft. Zo worden de laatste christelijke bolwerken steeds meer een zelfvoldaan reservaat. Wij lezen Handelingen 5:14: ‘Zij gingen heen, verblijd zijnde, omdat zij waardig geacht waren’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer