Tony Schrijft

Beloeren

maart 9, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 9 maart 2019

Beloeren

In China, waar iedere vorm van individuele vrijheid staatsgevaarlijk is, zijn ze het verst met het beloeren van de eigen burgers. Maar Brabant komt al aardig langszij.

In de schitterende televisieserie ‘Dwars door China’ van Ruben Terlou vertelde een politieman in de stad Shenzhen heel enthousiast over gezichtsherkenning. Als iemand vijf keer door een rood voetgangerslicht loopt, komt hij automatisch op een zwarte lijst en verliest hij tal van burgerrechten. De politieman straalde van oor tot oor: ze hebben het goed voor elkaar daar in Shenzhen.

Eenzelfde beroepsmatig enthousiasme valt te beluisteren bij de goed renderende bedrijven die tijdens carnaval met de modernste camera’s de feestvierders in de gaten hebben gehouden. Profi-sec heet zo’n firma, of Crowdwatch, omdat een Engelse naam altijd nog weer wat profijtelijker factureert dan ‘MenigteKijken’.

Ben ik daar dan soms ook alweer tegen? Het lijkt me prima om met moderne technieken allerlei gajes op te sporen. Hoewel ik de Marco Kroons van deze wereld moeiteloos met het blote oog kan herkennen, vooral als ze in een berenpak staan te wildplassen.

Mijn ongemak begint bij de ongebreidelde juichtonen van deze loerders, vooral als het over privacy gaat: ‘De software kijkt alleen naar mensen die al iets misdaan hebben. Alle andere gezichten worden meteen verwijderd’. Daar geloof ik dus niks van, zolang dit niet onafhankelijk wordt gecontroleerd.

Of: ‘In de toekomst zullen camera’s zelflerend worden en steeds beter begrijpen wat normaal gedrag is in een menigte’.

Lees en huiver: camera’s die zelf gaan uitmaken wat normaal gedrag is. Je wordt gevankelijk afgevoerd omdat een camera heeft begrepen dat je niet normaal doet.

Uit voorzorg wuif ik altijd al vriendelijk naar straatcamera’s. Maar is dat normaal?

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer