Tony Schrijft

Zonderling

februari 7, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column 7 februari 2019

Zonderling

Het was toch wel een bijzondere ervaring om mezelf in het BD-Magazine van afgelopen weekend aan te treffen als een volstrekte zonderling. De kop boven het confronterende artikel: ‘Heb jij geen smartphone? Hoe lééf je dan?’

Ik ben er zo eentje. Betrapt begon ik te lezen: ‘Je zou bijna vergeten dat een enkeling helemaal geen smartphone heeft. Wie zijn deze mensen?’

Nog niet lang geleden ging zo’n verhaal over verre volkeren met enge zeden en gewoonten zoals geïsoleerd levende koppensnellers. Nu staan wij, kennelijk de laatste mensen zonder smartphone, beschreven met zinnen vol verbazing, ‘met hoeveel zijn zij?’

Met niet zoveel meer. Wij zijn een snel uitstervend soort, vergelijkbaar met de witte neushoorn. Toch had de krant vijf smartphoneloze typen zoals ik weten te vinden. Ze stonden gewoon op de foto en niet als een duister silhouet zoals homo’s een paar decennia geleden. Mijn mede-patiënten praatten ook open over iets dat werd beschreven als een curieuze stoornis. Een jongen die er toch nog wel redelijk normaal uitzag, had ooit zo’n smartphone gehad. Citaat over het afkicken: ‘Ik moest eraan wennen naar de wc te gaan zonder mijn telefoon erbij te pakken. Nu ga ik op dat soort momenten een beetje nadenken of zo’.

Man van mijn hart! Normaal zou ik er niet over schrijven, want het gaat u eigenlijk niets aan, maar als smartphoneloos mens denk ik ook graag na op de wc.

Ik merk wel dat ik het vaak moet uitleggen waarom ik geen smartphone heb. Terwijl het antwoord zo simpel is: ik heb het niet nodig, ik mis het niet, integendeel.

Als je tot een beklagenswaardige minderheid behoort word je omsingeld door een enorme bekeringsdrang, ‘neem er toch eentje!’. Maar als ik al dat getingel en gepiep om me heen hoor, is het nooit voor mij. Heerlijk, wat een rust!

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer