Tony Schrijft

Tienduizend

februari 28, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 28 februari 2019

Tienduizend

Getallen in de krant zijn vaak te groot om je er echt iets bij te kunnen voorstellen. Om het concreter en daardoor onthutsender te maken heb ik 10.000 gedeeld door het aantal dagen dat een jaar telt. Dan zie je onder de streep dat iedere dag bij zo’n 27 huizen gas en licht worden afgesloten.

Tienduizend keer per jaar parkeert een monteur zijn auto met het dan zo schrijnende woord ‘service’ voor een huis waar hij de meters komt verzegelen. Wegens een grote betalingsachterstand. Zou hij nog ‘sorry’ zeggen voor hij met waterpomptang en schroevendraaier bij de meterkast neerhurkt? Het zal een karweitje van niks zijn met catastrofale gevolgen: geen verwarming, niet meer koken, ‘s avonds een kaarsje in een oude fles.

Die tienduizend berooiden stonden vrij achteloos in een berichtje over een wet die moet voorkomen dat schulden zich ophopen tot de warboel onoplosbaar is geworden. Veel kranten hadden het bericht niet eens, vermoedelijk vanuit de plausibele gedachte dat het de meeste lezers niet boeit. In tijden dat vooral succes telt wordt het getob aan de sociale onderkant als weinig nieuwswaardig ervaren.

Typerend is dat als je ‘afsluiten stroom en gas’ op Google intikt je allerlei aanbiedingen krijgt om een nieuw energiecontract af te sluiten. Dat andere afsluiten kent een hele procedure van waarschuwingen, verwijzing naar de schuldhulpverlening, huisbezoek om het allemaal nog eens uit te leggen. Er mag geen strenge vorst op komst zijn en voor zieke wanbetalers geldt genade. Toch blijven er dan nog tienduizend gevallen over.

Wat zegt dit? In ieder geval dat in dit gave land op tienduizend adressen de controle over het eigen bestaan helemaal zoek is. En dat niemand een andere oplossing weet dan de schroevendraaier en de waterpomptang.

Tienduizend keer!

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer