Tony Schrijft

In Haaren

februari 19, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 19 februari 2019

In Haaren

Zou het zaterdagmorgen nog een beetje gezellig zijn geweest bij de bakkers in Haaren? Die morgen stonden er twee grote stukken in de krant over de teloorgang van burgemeester Jeanette Zwijnenburg. De liefhebber van intriges, schimmige verdachtmakingen, complotten en een fikse portie oud zeer kwam volledig aan zijn trekken.

Ik weet werkelijk niets van de bestuurlijke janboel daar in Haaren, maar dat bleek bij het lezen totaal geen probleem. Zoals bij veel dorpsruzies bereikte de onnavolgbaarheid een hoog niveau. Heerlijk waren alleen al de foto’s: een aantal van de ruzieschoppers bijeen in het Brabantse Provinciehuis waar de commissaris van de koning hen, naar ik hoop, stevig door elkaar heeft gerammeld. Ze zijn gefotografeerd door een ruit, wat altijd weer de aangename sfeer geeft dat wij, gretige pottenkijkers, hier eigenlijk niet bij mogen zijn. Wat mij betreft waren de foto’s nog net wat te scherp: een zekere vaagheid hoort bij onnavolgbaar gekonkel.

Als de onvermijdelijke boze fee in deze bestuurlijke tragedie wordt ons wethouder Carine Blom gepresenteerd. De vete tussen haar en de gesneefde burgemeester gaat terug tot 2015. Carine wilde toen als raadslid meestemmen voor een subsidie voor de harmonie Sint Gregorius waarvan ze zelf bestuurslid is. Want zo gaan die dingen. Burgemeester Jeanette greep in, met kennelijk blijvend letsel.

Dan is er ook nog het meeslepende gerucht dat het afdanken van de burgemeester een vileine coup is geweest. Gelukkig zwijgen alle betrokkenen. Het is altijd weer doodzonde als iemand gewoon helder uitlegt hoe het zit; het betekent het jammerlijke einde van alle gefluister.

Haaren wordt in 2021 opgedeeld onder de buurgemeenten. Hopelijk worden al die ruziezoekers ook eerlijk verdeeld, anders gaan we ze erg missen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer