Tony Schrijft

Deurloos

februari 5, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 5 februari 2019

Deurloos

Iedere jaar als de winter invalt lees ik met grote instemming de bezorgde artikelen in de krant over al die winkels die de deuren wijd open hebben staan. Het argument is steeds dat het openen van een dichte deur, dat al sinds de oudheid een ingeburgerd gebruik is en geen bijzondere behendigheid vereist, drempelverhogend werkt en omzet kost. De benauwende warmtegolven uit de grommende roosters boven de open deur stoten mij eerder af dan dat ze uitnodigen. Bah, hier moet je niet willen zijn.

De winkels waar ik regelmatig kom (de supermarkt, de warme bakker, de slijter, de Hema) hebben allemaal de deur dicht. Steeds weer valt het me op dat die met de hand vrij makkelijk te openen is of zelfs vanzelf opengaat. Winkels in een lastig segment met smalle marges en een moordende concurrentie (goedkope kleren, schoenen, telefoons, brillen) zetten de deur altijd open: in wezen dus de wanhopige poort naar de naderende ondergang. Een dichte deur wijst op vertrouwde kwaliteit.

Toch stond in een artikel over alle open winkeldeuren nog weer een zin waarover ik oprecht verbijsterd was. De medewerkster van een schoenenwinkel bekent: ‘Wij hebben geen deur, alleen een rolluik dat dichtgaat als wij sluiten’.

Wij hebben geen deur’: wentel deze bondige mededeling eens wat langer op de tong. Het is van hetzelfde kaliber als kantoren waar altijd licht brandt: wij hebben geen knopje.

Wij hebben geen deur’ is een macabere ode aan de onverschilligheid. Het achteloos omspringen met energie. Om het maar eens wat op de spits te drijven: waarom smelt de poolkap? ‘Wij hebben geen deur.’

Verstandige winkels met een dichte deur hangen al vaak een bordje op:‘Wij zijn gewoon open!’.

De oude slogan ‘Wij kopen niet aan de deur’, moet snel veranderen in: ‘Wij kopen niet zonder deur’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer