Tony Schrijft

Agententaal

februari 9, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 9 februari 2019

Agententaal

Politieagenten hadden altijd een geheel eigen woordenschat. ‘Derwaarts’ in de betekenis van ‘ernaartoe’ kwam alleen voor in processen verbaal. Heel vertrouwd was ook de typische politievraag: ‘Waar gaan wij heen?’.

Nu blijkt dat de gemiddelde agent zich op de cursus heeft ontwikkeld tot een ware taalvirtuoos. Voor ze de straat op mogen om derwaarts te gaan moeten ze eerst de taaltoets Taalperfect afleggen. Hij stond deze week in de krant. Sindsdien heb ik de neiging tegen een agent te roepen ‘redundantie!’. En wellicht zelfs: ‘hematoom!’(= bloeduitstorting), wat klinkt als een naar scheldwoord. Als een agent er niet op reageert is hij of zij kennelijk door Taalperfect gezwijnd.

Met nogal wat mazzel had ik negen van de tien moeilijke woorden goed, die je kennelijk moet snappen voor je met succes een boef kunt vangen. Met ‘alluvium’ zat ik ernaast. Ik gokte op ‘Een legering van twee metalen’, wellicht misleid door ‘aluminium’. Het betekent: ‘Door water afgezet materiaal’.

Redundantie’ ken ik sindskort, ik zocht het op in Van Dale toen een wel heel geleerde lezer mailde dat de krant tegenwoordig veel ‘redundantie’ bevat: overtolligheid.

Die hele woordtoets is nogal onzinnig, onder andere omdat een agent een arrestant nimmer zal onderbreken met de berisping: ‘nu gebruikt u een tautologie’. Maar het is ook wel geestig. Bij ‘deconfessionalisering’ (‘losmaken van het geloof’) kun je ook kiezen voor: ‘suikervrij maken van jam’. Iemand die dat antwoordt, vertrouw je de dienstfiets niet toe.

Ik ben ooit een keer een agent tegengekomen die vertelde dat hij de eerste keer voor de taaltest was gezakt door drie spellingsfouten in ‘prostituee’. Een eerzaam man, hij zal nu ongetwijfeld iets heel hoogs zijn. En af en toe mompelt hij achteloos: ‘Extraneus!’.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer