Tony Schrijft

Weggedommeld

januari 29, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column 29 dinsdag januari 2019

Weggedommeld

Precies op de grens tussen Den Bosch en het bekende houthakkersdorp Vught ligt een doodenge rotonde. Ik waag er mijn leven wel eens; fietsen is er een soort Russische roulette. Fietsers hebben op de rotonde voorrang, maar het genereus voorrang geven aan weerloze weggebruikers is voor sommige blije rijders zó onnatuurlijk dat ze gewoon doorraggen. Bij het oversteken is het voor de fietser steeds een gok of in de naderende auto een bruut zit of een beschaafd medemens.

Aan die gevaarlijke situatie had allang iets moeten gebeuren, maar bij die rotonde valt geen boom te kappen en dan schiet het in Vught niet echt op. Het hele gemeentelijk apparaat schakelt alleen naar de hoogste versnelling als de kans zich voordoet om onder het mom van verkeersveiligheid een imposante beuk om te leggen.

Inmiddels is de gemeentegrens een stukje verlegd. Vroeger werden daartoe op de Vughterheide man-tegen-mangevechten gevoerd, nu is er netjes over vergaderd, waardoor die rotonde nu precies binnen Den Bosch ligt. Deze grote stad zou daarom alle formulieren invullen om van het rijk zeven ton te krijgen voor een fietsbrug over die rotonde. Daar is het misgegaan. De brug moet al over drie maanden klaar zijn en afgerekend, maar er is nog niet eens een plan. En daarom geen subsidie. Zeven ton misgelopen omdat de bevoegde instantie even was ingedut of weggedommeld. ‘We zitten niet stil’, laat Den Bosch weten, wat duidt op het zo gevaarlijke slaapwandelen.

Wat mij vooral fascineert is de achteloosheid waarmee zoiets wordt afgehandeld. Zeven ton door het putje, maar Den Bosch schrikt niet beschaamd wakker.

Als die zo noodzakelijke fietsbrug ooit een keer feestelijk wordt geopend, dan lijkt het me aardig als alle omstanders op het grote moment een lawaaierige wekker laten aflopen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer