Tony Schrijft

Peppels

januari 5, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 5 januari 2109

Peppels

Langs de A2 tussen Boxtel en Best worden meer dan 2100 populieren gekapt. Wat jammer, dacht ik en dat geeft maar weer eens aan dat je er tegenwoordig met een spontane mening heel erg naast kunt zitten. Want werkelijk iedereen vindt het prima. De houthakkers worden vanaf de snelweg nog net niet toegejuicht maar er heerst grote tevredenheid over deze massa-kap. Die bomen stammen uit 1994. Veel ouder moeten ze niet worden, want dan vallen ze om. Vroeger waren het allang klompen.

Op Het Journaal verscheen een goedlachse bestuurder van de Brabantse Populieren Vereniging. Een werkelijk historisch tafereel: nog nooit heb ik een bomenliefhebber zo content zien poseren bij een omgehakte boom. De vereniging is al in 1964 opgericht om voor een rehabilitatie van de populier te pleiten, het hout kan zoveel meer dan alleen een klomp of pallet worden. Een langademig ideaal. Nu wil de populierenclub dat het gehakte hout voor Brabant behouden blijft. Als meubel of gevelplaat. Daar gaat een zekere vertedering vanuit. De bomen hebben hun tijd gehad, er worden nieuwe geplant en op het overjarige hout kunnen we hier nog lekker zitten. Geen geschreeuw en gedoe, maar een knusse oplossing. De peppel, wat veel eigener klinkt dan populier, als verbindend element in een roerige samenleving.

Bij de NOS, waar ze niet zijn berekend op zoveel harmonie, hadden ze het over actievoerders die het hout willen hergebruiken. Straks komen nog bussen vol opgefokte randstedelingen hierheen om de peppel te redden. Hou ze niet tegen, want dan beland je voor het gerecht. Maar leg ze de Wet Van De Peppel uit: sommige bomen zijn tijdelijk, maar niet minder waardevol. En geef ze een klein klompje van peppelhout mee, voor thuis. Als aandenken aan verrassende vredelievendheid in barre tijden.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer