Tony Schrijft

Paard & Auto

januari 12, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column zaterdag 12 januari 2019

Paard & auto

In het natuurgebied De Maashorst bij Schaijk en ook in het Munnikenland bij Slot Loevestein komen waarschuwingsborden die een nieuwe ontwikkeling in de samenleving inluiden: een paard met opengesperde mond die op het punt staat een weerloze auto op te vreten. De verwarrende confrontatie tussen een zo te zien nijdig paard en een auto die verstijfd van schrik zijn onontkoombare noodlot afwacht.

Is dit een toch wel orginele bijdrage aan het oplossen van het fileprobleem? Je kunt wegen steeds breder maken, je kunt het ook aan de natuur overlaten om een effectieve bijdrage te leveren.

In die twee ‘begrazingsgebieden’, zoals ze met een afschuwlijk vergaderwoord heten, lopen wilde paarden. Zij proberen met hun brede tanden de lak van de carrosserie te schrapen. Dan is het mooie er wel af bij zo’n auto. Deze paarden hebben ook nog een dure smaak: ze zoeken vooral auto’s met metallic lak, in de folder altijd goed voor een aanzienlijke meerprijs.

Volgens Staatsbosbeheer zijn de paarden op zoek naar zout. De glinstering van de metallic lak doet daaraan denken. Het komt ook voor dat een paard in zijn begrazingsgebied een autoruit aan diggelen drukt of een deuk in een bumper trapt: de lak smaakt niet en dat wordt dan op die tegenvallende auto afgereageerd.

In allerlei steden zijn in het verleden prachtige lindes gekapt omdat zij een plakkerig sapje op geparkeerde auto’s lieten druipen. Niet de auto’s moesten weg, maar de bomen. Voorbij het veerooster van die onfatsoenlijke paarden komt een parkeerverbod. Ik ben benieuwd of er nu ook een brede maatschappelijke beweging op gang komt die eist dat juist de paarden daar weg moeten. Wie aan een auto knaagt zal het weten ook.

Het is het Oostvaardersplassyndroom: natuur is mooi maar je moet er zelf geen last van hebben.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer