Tony Schrijft

Geluk

januari 22, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 19 januari 2019

Geluk

Tevredenheid, grenzend aan geluk, kent vele variaties, maar ik heb er een nieuwe bij: een vers bruin broodje met dik gesneden warme ham en een met liefde gebakken ei. In beschaafde happen op te eten op het voetbalveld van De Pleinse Boys, midden in de bossen benoorden Sint Michelsgestel. Het vereist de nodige subtiliteit om te voorkomen dat de dooier op je jas druipt samen met het warme vet van de ham, maar… lekker! Vooral op een koude zondagmiddag in januari. Dit lijkt op een ultiem geluksgevoel uit mijn verre jeugd: warme, dampende chocolademelk op de ijsbaan (want toen was er met het klimaat nog niets aan de hand).

De Pleinse Boys hadden me uitgenodigd voor hun wat verlate nieuwjaarsbijeenkomst vanwege de laatste column van vorig jaar over het vermakelijke hangslot op het ijzeren hek bij hun terrein: je kunt er aan alle kanten omheen lopen, maar het hek zit toch altijd stevig op slot, behalve op zondagmiddag. Dan spelen De Pleinse Boys een onderling partijtje, ver van alle competitiegeweld. Alle vrijetijdsspelers vergaren een jaar lang punten volgens een telling die niet valt uit te leggen. De winnaar krijgt op deze zondagmiddag een enorme wisselbeker die zelfs in zijn soort uitzonderlijk lelijk is.

Gefascineerd sta ik te luisteren naar het dankwoord van de winnaar die geëmotioneerd vertelt over prachtige kameraadschap. Die voel je ook op deze open plek in het bos: leuke, hartelijke mensen die genieten van de onderlinge verbondenheid, ver weg van alle gekijf en gedoe.

En het kan niet op. Een van De Pleinse Boys is Chiel van der Linden die als De Brabantse Geluksman in allerlei organisaties de positiviteit bevordert. Geluk als beroep.

Door de bossen wandel ik weer naar de echte wereld en kijk af en toe nog even achterom of het wel waar was.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer