Tony Schrijft

De ruzie van 2019

januari 3, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 3 januari 2019

De ruzie van 2019

Toen de krant onlangs opende met de nogal provocerende kop: ‘Automobilist draait op voor klimaat’, dacht ik meteen: dit wordt de grote ruzie van 2019.

Om de klimaatdoelstellingen te halen moet er van alles betaald worden. Door wie?

Als het heel eng wordt in de wereld waarschuwt Het Journaal voor schokkende beelden. Daarom waarschuw ik er maar alvast voor dat de volgende zin als schokkend en wellicht als links kan worden ervaren: de klimaatkosten moeten eerlijk worden verdeeld. Via het simpele uitgangspunt: wie meer geld heeft betaalt ook meer. ‘Naar draagkracht’ heette dat vroeger, maar dat hoor je niet meer zo vaak.

Dat eerlijk verdelen van de kosten levert nu al een heetgebakerd debat op waardoor de gemiddelde jaartemperatuur in ons land met iets meer dan twee graden zal stijgen. De industrie probeert er tussenuit te glippen en dat lijkt aardig te gaan lukken. Een minimumloner of een steuntrekker smst niet met de premier. De baas van Unilever doet het in pyjama vanaf de bedrand: Beste Mark.

Mensen in goedkope huurhuizen waar de warmte door de kieren naar buiten vlucht verstoken meer gas dan in de betere huizen. De vervuiler betaalt botst dan met dat mooie draagkrachtprincipe.

Ongepolijst eigenbelang loert altijd in het maatschappelijk debat, maar wint aan kracht als het over geld gaat. Om de sfeer nog te verhogen zetten ultrarechtse opruiers de progressieve milieuvoorhoede neer als Chablis nippende Tesla-rijders. De nieuwe burenruzie gaat over de dag-en-nacht trillende en kreunende warmtepomp die zo goed is voor het klimaat.

Al deze tegengestelde belangen moeten met elkaar in het reine worden gebracht door iemand die zowel verstandig is als vastberaden, zowel overtuigend als sussend.

Op dit moment weet ik vooral wie dit allemaal echt niet kunnen.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer