Tony Schrijft

De dominee

januari 10, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 10 januari 2019

De dominee

Hemelsbreed (om meteen maar een christelijke rekenmethode te hanteren) is het vanuit het hart van Brabant naar Hardinxveld-Giessendam nog geen vijftig kilometer. Niet dat vreselijke meningen minder eng klinken als ze lekker ver weg zijn. Maar je ongeloof neemt toch nog weer toe als je in een paar uur naar het epicentrum van de waanzin toe kunt fietsen.

Dat strengchristelijke mannen (vrouwen moeten in die kringen hun mond houden) vinden dat homo’s en transgenders niet mogen bestaan is niets nieuws. Er is in Nederland een sfeer ontstaan dat je dergelijke onzin niet meer hardop zegt. Maar op zichzelf is er niets op tegen dat mannen die echt doodsbang zijn voor homo’s, daar ook maar mee voor de draad komen.

Als je er een lang stuk over leest treedt er een soort inflatie op in je verbijstering. Laten wij dit met een wetenschappelijk sausje het Apenheuleffect noemen. Als je veel apen tegelijk ziet, denk je na een tijdje licht verveeld: alweer een aap.

Maar in de twee volle pagina’s godvrezende homohaat in onze krant kwam ik toch nog weer een zin tegen waar ik, zachtjes gezegd, nogal van opkeek. Hier spreekt dominee Piet de Vries van de Hersteld Hervormde Gemeente Boven-Hardinxveld: ‘Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu dringt de genderideologie zich op en zwijgen de kerken weer te vaak’.

Verspeelt de dominee hiermee zijn kansen op een mooi plekje in het rijk der hemelen? Het valt te vrezen. Want hoe haal je het in je foute hoofd om de naziwaanzin te vergelijken met eigentijdse opvattingen over homo’s en transgenders? Het uitroeien van joden werd verzwegen; dat zal de dominee met het accepteren van homo’s niet overkomen.

Als bij een volgend onweer de bliksem inslaat in de kerk van dominee De Vries, dan weten wij het hemelse antwoord.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer