Tony Schrijft

130

januari 24, 2019 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column donderdag 24 januari 2019

130

Om de hachelijke klimaatdoelstellingen te halen schijnen er nu drie politieke oplossingen te zijn: het sluiten van een kolencentrale, het verhogen van de energierekening of het verlagen van de maximumsnelheid. Welke van deze drie gaat leiden tot de luidruchtigste verontwaardiging en de meeste flutargumenten om het onheil af te wenden?

In ieder geval niet het sluiten van een kolencentrale. Bewuste mensen die groen denken zijn er voor, de rest is er niet mee bezig: een kolencentrale scoort laag in de oplopende schaal van het aanraakbaar eigenbelang.

Nu wordt het spannend. Een nog weer hogere energiebelasting treft vooral lagere inkomens in slecht geïsoleerde huizen en dus een hoge gasrekening. Het is ook een redelijk bizarre strafbelasting: moet je maar zorgen dat je minder stookt, terwijl dat in veel gevallen heel lastig is. Het zal tot allerlei sociaal bewogen opwinding leiden, waarna het gewoon doorgaat, zoals allerlei vormen van gangbaar onrecht.

Nee, dan het verlagen van de maximumsnelheid die de blije rijders treft in het hart. Vooral rechtse partijen die toch al wat schaars in hun wezenlijke idealen zitten, zullen heel veel kabaal gaan maken. De feestelijke onthulling van het eerste 130-bord was vooral een liberale ode aan de persoonlijke vrijheid. In werkelijke reistijd scheelt het nauwelijks, maar eindelijk mocht het gaspedaal net weer wat dieper. Het was ook de ultieme triomf op de ‘milieuterreur’ waar de vrije jongens toch al zo de pest aan hebben.

Misschien is er een uitruil mogelijk die het politiek cynisme opstuwt tot maximale hoogte: toch een ruimer kinderpardon maar de 130 kilometer blijft goddank behouden.

En komen allerlei leuke kinderen die gelukkig niet over de grens zijn gezet, blij en dankbaar op de foto bij zo’n 130-bord.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer