Tony Schrijft

Zilverreiger

december 4, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 4 december 2018

Zilverreiger

Op zichzelf is het heerlijk als een loze hype aan ons gewest voorbijgaat. Want in alle opwinding over het handhaven van het boerkaverbod hebben wij nog niets van de Brabantse burgemeesters mogen vernemen. Terwijl als er landelijk iets speelt (vrije wiet, zwartepiet, suiker in frisdrank) zij er eigenlijk altijd wel iets van vinden.

Dat hele boerkaverbod is nogal mallotig omdat er in Nederland maar een paar honderd boerka’s rondlopen. Je zou ze eerder moeten beschermen zoals de steeds zeldzamere gruto, dan bestrijden. In Brabant zie ik er zelden eentje. De boerka is toch meer van de Randstad, zoals wel meer vormen van aanstellerij.

Hier zie je wel eens een boerka in een carnavalsoptocht. Wat vindt die wet daar trouwens van? Als je ‘Brabant en boerka’ googlet beland je bij de onvermijdelijke komiek John Vlemmix en zijn meezinger ‘Doe de boerka’. Een liedje met ongeveer dezelfde maatschappelijke bewogenheid als zijn ‘Een bussie vol met Polen’, waaraan onze Nol Roos, het Bossche afgietsel van Wilders, ook nog een tekstbijdrage heeft mogen leveren.

In de herfst van 2004 fietste er plotseling een heuse boerka door de hoofdstad van Brabant. Marc Bolsius maakte er een goedgelijkende foto van, die mooi en duidelijk in onze krant verscheen. Het is de enige keer dat ik als hoofdredacteur een boerka aan de telefoon heb gehad. Zij vond dat wij haar privacy schonden. Ik legde uit dat wij bijzondere verschijnselen als nieuws beschouwen. Als een indiaan met een prachtige verentooi door de stad gaat fietsen, zouden wij hetzelfde doen. Een vergelijking die haar overigens niet milder stemde.

Laatst belde ik nog met onze buren om erop te attenderen dat er een prachtige zilverreiger aan onze waterkant stond. Dat zou ik ook doen als er ineens een boerka voorbijkomt.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer