Tony Schrijft

Swap

december 18, 2018 | Author: Tony | Categorie: Brabants Dagblad,Columns

Column dinsdag 18 december 2018

Swap

In de straatarme jaren dertig van de vorige eeuw kon je precies zien wie een jurk droeg van de kerkelijke armenzorg: allemaal hetzelfde blauwe ruitje. Zodat de rijke kerkgangers hun goedertierenheid terugzagen in het straatbeeld.

Nu zie je aan de blauwe voorband dat iemand op een Swapfiets rijdt, een huurfiets voor tussen de 12 en 19 euro per maand. Moeten wij hen groeten vervuld van deernis omdat zij een eigen fiets niet kunnen betalen? Het zijn in ieder geval fietsers met twee linker handen: ze vinden het handig dat zij voor kleine reparaties ‘zoals het verstellen van een zadel of het repareren van een fietsbel’ bereidwillig worden geassisteerd door het verhuurbedrijf.

Dat bijna niemand meer zelf een band kan plakken (beetje spuug op het vermoedelijke gaatje zodat het wat opborrelt) hoeft op zichzelf niet te betekenen dat de eigentijdse mens volstrekt hulpeloos in het leven staat. Maar niet eens meer het zadel wat hoger of lager kunnen zetten is toch wel een wat zorgelijk signaal. Ongeveer op hetzelfde niveau als zelf geen appel meer kunnen schillen en die in partjes kopen op het station.

De enige fiets waarop je altijd kunt rekenen’, snoeven ze bij Swapfiets. Maar dan kennen zij mijn fiets nog niet! Achttien jaar oud, en wat heeft hij er nog een zin in. Reken eens even mee: 216 maanden maal gemiddeld 15 euro voor Swap: 3240 euro! Gaat paar honderd euro af aan nieuwe banden en wat kettingsmeer, maar dat is het dan ook wel. Met natuurlijk wel de aantekening dat ik zelf zo nodig het zadel verstel met een echte moersleutel van Bahco. Over mijn fietsbel had ik in al die jaren geen klachten.

Swapfiets heeft nu ook in Den Bosch een winkel. Ik ga er tegen schemertijd eens kijken of huurders geassisteerd worden bij het aandoen van het achterlichtje.

Reactiemogelijkheid is gesloten.

Anoniem - Gravatar

Je kunt niet reageren op dit artikel.

Reageer